Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Маринов: Ако кандидатът на ГЕРБ не пасва на профила на държавния глава, партията ще има проблеми

Маринов не очаква особен резултат от евентуалния вот на недоверие

Сега политическата ситуация в страната е малко сложна, доколкото всички политически сили се водят преди всичко от своята тактика в предизборната кампания. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" политическият анализатор и д-р по социология Александър Маринов:

Не знам дали ще се стигне до провеждането на вот на недоверие. Освен това конкретният повод със смяната на българската кандидатура, макар че е наистина скандален, не е достатъчен, за да се говори за външната политика на България. Има наистина много други важни въпроси, които отдавна парламентът трябваше да обсъди. Смятам, че е възможно да се организира и инициира такъв вот, но не очаквам някакъв особен резултат от него.

Маринов допълни:

Говоренето вече се случва, дали ще е "облечено" в процедурата на парламентарен вот, това не е толкова съществено. Говоренето се случва, скандалът е налице, а от там нататък не е толкова важно дали ще има такъв вот точно по този повод.

По повод спекулациите около името на кандидата за президент на ГЕРБ на предстоящите избори Маринов обясни, че е важно той или тя да пасва на профила на държавния глава:

ГЕРБ имат подкрепата на една четвърт от избирателите, да не говорим, че ако кандидатът е човек, който не пасва на профила на държавния глава, ще имат много големи проблеми.

На въпрос – кой от четиримата, спрягани за кандидати (Сред спряганите имена за кандидат на партията за предстоящите избори на 6 ноември са Цецка Цачева, Йорданка Фандъкова, Томислав Дончев и Димитър Николов – бел. ред.), най-много не пасва на този профил, Маринов посочи Цачева и Фандъкова.

Определено дамите. Не защото са дами, а защото едно е да се занимаваш с по-скоро представителна функция в София, друго е да бъдеш държавен глава. А за Цецка Цачева е по-добре да не говоря. Въпросът е, че в самите редици на ГЕРБ тези имена не са безспорни. А двамата господа, дори да са Дончев или Николов, съвсем няма да им е лесно.

Цялото интервю с Александър Маринов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени