Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нощта на музиката и поезията на БНР се превърна в празник на духа

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО

Националното радио отбеляза Световния ден на музиката и поезията – 1-ви октомври и празника на българските певци, музиканти и поети с празнична вечер, посветена на изкуствата. Събитието се превърна в празник на духа. В Зала 6 на НДК почитателите на музиката имаха удоволствието да чуят част от програмата на музикалните състави на БНР, с която те откриват и новия си концертен сезон. На сцената музицираха най-престижните професионални формации и изпълнители от всички възрасти.

ДВГ „Радиодеца“

Нощта на музиката откриха Детската вокална група „Радиодеца“ и световноизвестният Детски радиохор на БНР.




Смесеният хор изпълни произведения от Едуард Елгар и Ленард Бърнстейн, „Алелуя“ из ораторията „Месия“ на Хендел заедно със Симфоничния оркестър на БНР.  Радиосимфониците от своя страна представиха Симфония №36  на Моцарт и откъси от произведения на Джакомо Росини и Панчо Владигеров. 




Празникът не отмина и Оркестъра за народна музика на БНР. Възторженият диригент на този ансамбъл, маестро Димитър Христов, споделя за празничната изява  на музикантите си минути преди излизането им на сцената, както и анонсира три от интересните предстоящи концерти на фолклористите през новия сезон:




Това
е чудесна инициатива на колегията от програма „Христо Ботев“ да се направи такъв ден на музиката и поезията тук в Зала 6 на НДК. Всички състави на БНР представиха част от своите силни програми. Така правим и ние. Събрал съм един букет от най-доброто от моите солисти, от нашите оркестрови пиеси през изминалите няколко сезона. Ще ги представим на нашите приятели. Много се радвам, че сме заедно на една сцена, за да може всеки да покаже себе си и своето усещане към музиката и възприятието си към публиката. През новия сезон предстоят интересни изненади. Нашият оркестър стартира на 13 октомври с първия си концерт в 1-во студио на БНР. На 5-и декември ще бъдем с Николина Чакърдъкова в Зала 1 на НДК, а на 20-и сме заедно със Софийска филхармония, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, „Космически гласове“ с диригент Ваня Монева и нашия оркестър. Ще представим един чудесен Коледен подарък на публиката ни, който се казва „Дивите корени“. Сезонът е изпълнен със страст, нова музика, нови предизвикателства и невероятни солисти. Обичаме това, което правим. Считам, че хубавата музика е онова нещо, което събира всички заедно в юмрук и ни прави силни и наистина атрактивни за нашата публика.




На финала на вечерта, Антони Дончев и Биг Бендът на националното ни радио потопиха почитателите на добрия джаз в музиката от успешните  концерти от миналия сезон като „Латино Фиеста“ и „Юбилеен концерт на Иван Стайков“. На публиката бяха представени и новите проекти на музикантите на радиото, сред които може да очакваме истински музикални събития. Музика се ля до късно през нощта.




Паралелно с музикалния спектакъл в Зала 6, Клуб „Перото“ на НДК събра почитателите на поезията и музиката. Там предаването „Артефир“ на програма „Христо Ботев“ на БНР отбеляза 25-ия си рожден ден с богата програма: „Поетите на България“. Представени бяха и нови стихосбирки на наградени през 2016 г. автори. Специални гости на вечерта бяха Михаил Белчев, Георги Константинов, Хайгашот Агасян, Георги Денков, Асен Масларски. Финалът с име „Поезия и джаз“ се роди от импровизациите на триото на Ангел Заберски, в прекрасна симбиоза с четенето на стихове, създало първия поетичен джем сешън. Публиката участва в един истински празник на изкуствата, заедно с творците.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна