Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валерий Емелянов: Влизането в Сирия доведе до изостряне на геополитическата ситуация

Сирия
Според Валерий Емелянов, независим политолог и познавач на процесите в Близкия Изток, влизането на Русия в сирийския конфликт, не е донесло нищо специално на Москва, дори напротив е влошило положението ѝ на международната сцена. Той смята, че участието на Русия в конфликта в Сирия на страната на правителството в Дамаск е засилило противопоставянето между Москва и Запада. Ето как той разчита изминалите 12 месеца за Русия, отговаряйки на въпроса какво те са донесли на Русия в гражданския конфликт в Сирия:

Мисля, че това участие освен главоболия и нови проблеми не донесе нищо ново на Русия.Острото геополитическо противопоставяне между Русия и Украйна е на такова равнище, че нещата са практически в състояние на война, така че този фронт е полуоткрит, второто е общата геополитическа сложност свързана със санкциите и контрасанкциите с ЕС и САЩ. Това състояние днес напомня на периода на Желязната завеса. Влизането в Сирия доведе до изостряне на геополитическата ситуация.

Емелянов е категоричен, че ходът на Москва с участието в конфликта в Сирия е необоснован: 

Гледано от днешния ден, сирийската ситуация влезе във фаза, когато в нея има слабо правителство, но като всяко друго правителство от Близкия Изток се държи амбициозно за властта. От гледна точка на глобалните икономически и политически цели на Русия в Сирия, сега Москва трябва да постигне общ баланс на силите в Близкия Изток в отношенията с Турция или с Ирак. Използването на руска военна сила в Сирия само задълбочава сложната външнополитическа ситуация, в която се намира Москва в Близкия Изток. Това само намалява влиянието й и за това руските военнополитически дивиденти са много малко в тази ситуация, затова смятам, че участието на Русия в Сирия не беше докрай преценено.

Не така обаче мисли близкият до официалната руска линия арабист и политолог Борис Долгов от Центъра за изследване на арабския и ислямския свят към РАН, който преди дни се завърна от посещение в Сирия: Борис Долгов

Смятам, че тези действия бяха успешни, но има една поредица от въпроси които възникват. Както е известно част от руските военни сили, бяха изведени от Сирия, и беше обявено, че те са изпълнили своята задача и това е така, но ситуацията след това показа, че въоръжените групировки не са съгласни да отиват към каквото и да е ефективно прекратяване на огъня. Споразуменията се нарушават. Спомняме си, че след постигнатата преди две седмици договореност между Русия и САЩ, то беше нарушено 300 пъти. За това според мен сега са необходими по-активни действия на руските военнокосмически сили в Сирия, подкрепа на армията на Сирия за унищожаването на тези групировки, които са свързани с ИДИЛ и "Ал Кайда" и представляват в крайна сметка радикални ислямисти. 

Независимият военен експерт Владимир Евсеев смята, че Русия е създала условия властите в Дамаск да могат да победят в конфликта. Той сравнява същевременно и действията на Иран в този конфликт и добавя: Владимир Евсеев

Иранците стоят зад варианта - победа на всяка цена. Движението "Хизбула" така воюва, но Русия не воюва така. За нея е важна не толкова победата, а стабилността на Сирия и да бъде запазена като единна държава, каквато я виждаме на картата. Русия се договаря с Турция за вкарването на войските само и само, за да запази Сирия като единна държава.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Николай Кръстев.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна