Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завой на управляващите в Полша по закона за пълна забрана на абортите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващите в Полша консерватори гласуваха в парламентарна комисия за отхвърляне на проект на закон, забраняващ почти напълно абортите, предадоха световните информационни агенции. Това стана 48 часа след големи демонстрации на противници на забраната, станали известни като "Черен протест", в които се включиха по данни на полицията около 100 000 души.


Гласуването в парламентарната комисия протече след бурни дебати снощи. Вотът срещу закона, както изглежда, е израз на промяна в позицията на управляващата партия "Право и справедливост", която досега подкрепяше проекта на закона.

Според бившия премиер Ева Копач управляващите консерватори са се уплашили от протестиращите, излезли на улицата, и затова са променили позицията си. Копач каза, че битката не е приключила, защото трябва проектът да бъде отхвърлен и от всички депутати. Това вероятно може да стане днес.


Ден след масовите протести срещу проекта на закона полската премиерка Беата Шидло каза във вторник, че той е плод на гражданска инициатива, а не е предложение на нейното правителство. Тази инициатива събра в своя подкрепа 450 000 подписа, припомня Асошиейтед прес. Тя беше подкрепена и от Католическата църква.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна