Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Габриел за номинацията в ООН: Трудно решение за България, но успяхме да направим максималното

М. Суховейко: Законопроектът за абортите в Полша е политическа грешка на управляващата партия и опит за флирт с Католическата църква

Поздравления за г-н Гутериш, който много последователно, още от началото показа, че е от фаворитите. За нас – България, няма как да не остане разочарованието от това, че не успяхме да видим жена от Източна Европа на този пост. Трудно решение за България, но мисля, че успяхме да направим максималното. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" евродепутатът Мария Габриел, според която смяната на българската кандидатура не е била грешка, тъй като се е виждало, че шансовете на Бокова намаляват.  Според евродепутата изборният неуспех няма да намали и тежестта, която Георгиева има в ЕК:

Самата Европейска комисия, в момента, в който тя беше номинирана, ясно заяви позицията, че има еднакво отдалечение от всички кандидати, тъй като кандидатите имат своята кампания и своето поприще. Това няма нищо общо с работата ѝ в ЕК.

Габриел коментира и вълненията в Полша заради рестриктивния проектозакон за абортите:

Тъкмо за абортите трябва наистина винаги да си припомняме, че още от 93-та година Полша е една от държавите с най-рестриктивни закони по отношение на аборта в Европа. За мен това, което беше важно е,че в този момент жените в Полша бяха толкова ясно подкрепени, включително от Европейския парламент, защото не трябва да забравяме - всяка полска жена е европейка. И за мен това, че парламентът стана и каза, че правата на жените са права на човека и правата на жените в Полша са права на жените в Европа,беше много силно.

Журналистът Мира Суховейко от Полша коментира, че вероятно рестриктивните текстове, които са граждански законопроект, а не политическа инициатива, няма да бъдат приети. Текстовете са били обсъждани до 11 вечерта.

"Право и справедливост" – управляващата в Полша доста консервативна партия – показа по много различни начини, че не се интересува кой знае колко от мнението на Брюксел, на европейските институции. Тези дебати – за Полша в ЕП – тук бяха често определяни както някаква проява на предателство от страна на опозицията, която участва и на полските депутати в Европейския парламент. Така че, струва ми се, че тук натискът отвън нямаше толкова голямо значение, но факт е, че действително доста хора излезнаха на улиците и то не само във Варшава, а и в други полски градове. В интернет пространството – порталите, страшно много важни хора, в това число и авторитети, но и актьори, актриси, певци, изпълнители, артисти, които имат все пак доста голямо влияние в медиите, се обявиха срещу този законопроект. Тук ми се струва, че това беше е просто една политическа грешка на управляващата партия, която, може би, се опита леко да флиртува с Католическата църква, с тази доста консервативна част от полското общество, която действително е против абортите.

Интервютата на Силвия Великова с Мария Габриел и с Мира Суховейко можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна