Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Монсерат Кабайе: Животът не е само в черно и бяло

БНР Новини
Снимка: БТА

„Гласът на Испания” – Монсерат Кабайе изпълни със силното си духовно присъствие сцената на Първа зала в НДК снощи и пя заедно с дъщеря си Монсерат Марти, тенора Джорди Галан и Симфоничния оркестър на Българското национално радио в един незабравим спектакъл. Въпреки възрастта и влошеното си здраве, оперната прима, която бе за трети път в България, показа колко силна може да бъде любовта към музиката и отдадеността на твореца към изкуството.


В концерта прозвучаха различни оперни арии, дуети, увертюри и прелюдии, както и испанския музикално-драматичен жанр, близък до оперета – сарсуела. Диригентът, маестро Рикардо Естрада, показа завидно майсторство, водейки умело един от най-престижните ни оркестри. Родната публика за пореден път успя да се докосне до една от последните диви, сравнявани с великата Мария Калас.
  Да припомним, че звездният миг на Монсерат Кабайе настъпва на 20 април 1965 г., когато се превъплъщава в образа на Лукреция Борджия на сцената на „Карнеги Хол”, Ню Йорк. Веднага след това я канят от „Метрополитен опера”, където пее във „Фауст” на Гуно. Световната ѝ слава нараства и след изпълнението на хита „Барселона” с Фреди Меркюри. В кариерата си тя е изпълнявала роли в „Мадам Бътърфлай”, „Турандот”, „Тоска” и „Джани Скики“ на Джакомо Пучини, "Трубадур“ на Джузепе Верди и т.н. Партнирала си е с най-обичаните оперни тенори – Лучано Павароти, Пласидо Доминго и много други.




Часове преди да излезе на сцената, мадам Кабайе сподели свои мисли за живота и изкуството:

Моята работа е изпълнена с много воля и усилия. Винаги съм се опитвала да дам най-доброто от себе си, за да оправдая очакванията на публиката към мен, както и тези на авторите на произведенията. Ако не го правиш, значи да ги лъжеш и да ги обидиш. Трябва да приемаш онова, което ти се случва с обич. Трябва да можеш да даряваш любов, особено на онези, които не ти дават такава. Човек затова е тук, за да помага на другите, а не за да живее за себе си. А за спомените си от живота и дългата си кариера, дивата добави: Съпругът ми често казва, че трябва да напиша книга за живота си, но не мисля, че ще съумея да го направя. Спомените се изразяват с говорене, а не са в черно и бяло.




Маестро Рикардо Естрада споделя за гранд дамата на оперната музика:

В историята на операта винаги е имало прекрасни гласове, но винаги има едно по-високо стъпало, на което стоят избраните. Аз мисля, че Монсерат е над всички, защото винаги е служила и е била вярна на композиторите и на стила, който е пеела. Тя е Ангел.




Снимки: БТА


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна