Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силвия Томова: Мразим се повече, отколкото се мразехме през 1989-а

Духовните ни водачи се водят от модата на деня, казва писателката

Снимка: http://hermesbooks.com

Мразим се повече, отколкото се мразехме през 1989 година. Не сме нито по-богати, нито по-добри, а политиката вместо в арена за размяна на идеи се превърна в бизнес, в начин за лично обогатяване. Тези размисли сподели в интервю за предаването "12+3" Силвия Томова по повод излизането на новата й книга "Милост за приятелите" - съвременен роман, чието действие е разположено през последните години, но в него е вплетен и библейски сюжет.

Започнах да пиша книгата с огорчение и ярост. Оказа се, че тя се е утаявала в мен и никак не ми беше трудно, сподели авторката, запитана дали не се пише по-трудно за днешния ден, без историческа дистанция от събитията:

Онова, което съм описала, сме го преживели всички ние, независимо на колко години сме и от каква гледна точка сме наблюдавали събитията в България през последните 25 години.

Книгата разказва историята на прехода през погледа на младежи, които са жертва на този преход, формирани са от него и не могат да се съпротивляват на онова, което ни сътвориха.

Не успяхме да намерим пътя към Обетованата земя и за разлика от евреите, които са отвоювали тази земя с меч, бяхме буквално обезглавени и някои от нас загубиха напълно способността за самостоятелно мислене.

Не можем да излъчим лидери. Нашите духовни водачи се водят от модата на деня, а не от това, което действително има значение тук и сега и засяга живота на хората, каза още Силвия Томова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна