Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щефан Швартце: Горд съм, че България излъчва подготвени претенденти за програмата на Бундестага

Снимка: de.wikipedia.org

До дни ще стане ясно кои ще бъдат новите български практиканти за участие в програмата "Международна парламентарна практика" на Бундестага. Стажантската програма дава възможност на младите българи да се запознаят отблизо с опита на германската законодателна институция,тя допринася за развитието на културното многообразие, за контактите между младите хора и успешната им реализация в тяхната страна.

От 1 март до 31 юли 2017 г. общо 120 стипендианти от 41 държави ще получат възможността да се запознаят с парламентарната система на Германия в рамките на изцяло финансирана от германския Бундестаг програма. Целта на стипендията е от близо да представи на участниците политическите особености и демократичния процес на вземане на решения във Федералната република. Стипендиантите ще работят в бюрото на депутат в Бундестага в продължение на три месеца и могат също така да присъстват на лекции в берлинските университети.

Програмата е под патронажа на президента на германския Бундестаг и се провежда в сътрудничество с трите берлински университета. Всички разходи по пътуването, престоя и необходимите застраховки, както и месечната стипендия, се поемат от Германския парламент.

Разговорите с кандидат-стипендиатите бяха на много високо ниво, сподели в в специално интервю за предаването "Хоризонт до обед" депутатът от германския Бундестаг Щефан Швартце, който е и ръководител на делегацията в България:
Впечатлен съм от кандидатите - само дами. Горд съм, че България излъчва такива подготвени за програма претенденти. Тази седмица имаме разговори и в Румъния и ще изберем общо за двете държави 7 кандидата. Миналатагодина имахме трима души от България.

Депутатът от германския Бундестаг Щефан Швартце обясни и какви са изискванията към кандидатите:
Най-важното условие е отлично владеене на немски език - стипендиантите трябва да помагат на депутатите, а всички текстове са на немски език, както и трябва да могат да отговарят на телефонните обаждания. Кандидатите трябва да имат завършено висше образование.

За мен лично е много важно да има политически и обеществен ангажимент към програмата, както и е необходимо участниците ясно да планират с какво могат да допринесат в страната след завръщането си, защото по този начин ние искаме да окажем подкрепа за страната ви,
посочи Швартце.

Цялото интервю, както и подробности, можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна