Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружението на кметовете настояват селата с поне 100 жители да избират пряко своя кмет

Снимка: БГНЕС

Да бъде върнато правото на селищата с поне 100 жители да избират свой кмет, поиска Сдружението на кметовете и кметските наместници във великотърновска област. Искането беше поставено пред депутатите от района.

Сдружението настоява за законови промени, които да позволят на жителите на повече от 1 100 села в страната отново да избират пряко своят кмет. Председателят на сдружението Христо Христов заяви:

Ние искаме да бъде върнат старият статут за избор на кмет на населено място. Прагът, който въведоха от 350 жители по постоянен адрес, да се върне на старото ниво - 100 жители по постоянен адрес. Това, което се случи, увеличаването на този праг, смятаме че е едно посегателство върху демокрацията и децентрализацията, първо, и второ - това е противоречие с член 2 от Конституцията най-вече, защото 300 хиляди български граждани, живеещи в населените места, след тази промяна нямат право да си избират кмет.

Той обясни по-конкретно какво трябва да се промени:

Изборният кодекс в допълнителни разпоредби, в частта му, касаеща член 16, точка 1 от Закона за административно-териториалното устройство на Република България.

37 са селата във Великотърновска област с под 350 жители, които сега нямат право да избират кметовете си.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна