Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нощ на прилепите разкрива тайните на природния Батман

Снимка: БГНЕС

Природозащитен център "Натура" във Враца кани на Нощ на прилепите, където любопитните ще могат да научат дали всички прилепи спят надолу с главата и какво да направим, ако прилеп попадне у дома. Инициативата за деца и възрастни се организира от Природен парк "Врачански Балкан“.

Прилепите са много уязвим биологичен вид, за разлика от мишките, те раждат само по едно малко годишно и ако нещо застраши колонията, тя се възстановява бавно и трудно, разказва екоекспертът Оля Генова.

Врачанският Балкан е карстов район с много пещери и на територията му се срещат близо 29 вида от общо 33 в България и 35 в Европа.

Хората свързват прилепите с пещерите, но има и доста горски видове, които живеят под кората на дървото. Малкото кафяво прилепче се среща и в градовете и то е наш спътник, въпреки че не го виждаме. Този вид може да изяде до 3 хиляди комара за една вечер, обяснява още Оля Генова.

В САЩ край нивите поставят прилепни къщички, защото така живият хищник по естествен път унищожава вредителите и намалява използването на химически препарати.

През зимата прилепите изпадат в хибернация и спят зимен сън. Тогава те търсят закътани, тихи и сухи места, където да презимуват, пояснява архитект Красимир Лаковски

Освен традиционните им скривалища между гредите на покривите, колкото и да е странно, прилепи могат да бъдат забелязани и във фугите на панелните блокове. 

Още за прилепите и хората - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна