Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Теризев: Канадците не представляват такава заплаха за ЕС, опасенията към СЕТА са заради САЩ

Снимка: БГНЕС


Опасенията са, че ако ЕС отвори вратата за Канада, трудно ще бъде затворена за САЩ.

Оттам тръгват всички опасения каква е целта на споразумението, защото като търговски партньор канадците не представляват такава голяма заплаха за ЕС. Ако целта е да се създаде прецедент, за да се улесни договарянето на търговското споразумение със САЩ , тогава наистина има за какво да се тревожат много хора. Американците са на принципа да преговарят  доста по-грубо и ултимативно.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ журналистът Светослав Теризев, според когото не е сигурно, че споразумението със Канада ще се случи, тъй като постигнатото решение е предварително и предстои процедура в ЕП:

Няма да е толкова просто. Процедурата ще е много тежка. Тя се опростява само в следния аспект- между решението на Европейския парламент и решенията на парламентите на страните-членки, които ще дойдат по-късно, ще има период от време, който никак не е малък. Целта е, евентуално ако Европейският парламент одобри споразумението, през този период то да действа като предварително споразумение. За да влезе окончателно в сила, ще трябва да мине пак през парламентите на всички държави. Става дума за една изключително тежка процедура и нейното опростяване в един начален етап, пак няма да е много просто. Представете си в самия Европейски парламент какви дебати предстоят. Следователно, няма как да се договори само на равнище на изпълнителна власт и Комисия. Трябва пак да се мине през одобрението на парламентите, тоест през одобрението на народите. Това, че на Европейския парламент, народите със своя глас - когато са избирали евродепутатите - са делегирали някакви права, не изключва и правото на националните парламенти да се произнесат. Ето колко оплетена и объркана е цялата ситуация.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна