Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Магията на камерната песен”: Големите антични драми - изоставената Ариадна

Известният мит - или една от версиите му - разказва за Тезей, който сразил страшния Минотавър на остров Крит. Самият Тезей е поел героичната задача да убие чудовището, на което всяка година е трябвало да бъдат принасяни в жертва по 7 млади атински девойки и младежи. За да намери пътя обратно през Лабиринта, му помага нишката на Ариадна. Влюбената от пръв поглед дъщеря на критския цар Минос осигурява подвига на Тезей и му спасява и живота. И - бива изоставена от легендарния герой.

Много литературни и музикални творби са посветени на нещастната Ариадна. Сред тях е операта на Монтеверди, от която е запазено само либретото и известното ламенто на Ариадна. Днес то се изпълнява като самостооятелна музикална творба, която само загатва за качествата на изгубената опера.
Хайдн също е посветил страници на страдащата дъщеря на цар Минос - това е светската кантата „Ариадна на Наксос”, написана и изпълнена с голям успех в последните дни от службата на Хайдн в двора на Естерхази. Замислял е и оркестриране на клавирната партия. Не е известно да е успял. Днес творбата се изпълнява като прекрасна вокална миниатюра.

31 октомври

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна