Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За делото на будителите и борците за национално освобождение

| обновено на 01.11.16 в 07:57
Снимка: БГНЕС

1 ноември честваме като Ден на народните будители. Посветен е на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение - Паисий Хилендарски, Григорий Цамблак, Владислав Граматик, св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за народна свяст и българско самосъзнание.

От 11.00 часа Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ кани гражданите на откриването на изложба „Заветът на народните будители“, която включва културни свидетелства от Паисий до наши дни. Библиотеката ще покаже някои от най-знаковите български книги и документи, свързани с духовното ни възраждане.

В Столичната библиотека отбелязването на празника ще започне с откриване на изложбата "Да видят всички по света, че български народ живее", посветена на живота и делото на Петко Р. Славейков. Изложбата е подготвена в Националния литературен музей и Къщата-музей "Петко и Пенчо Славейкови". Ще звучат и музикални изпълнения в изпълнение на квартета за симфонична музика от общински културен институт "Надежда".

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив. През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на просвещението, внася предложение за отбелязване на 1 ноември (деня на св. Йоан Рилски) като празник на народните будители. То е прието от 19-то Обикновено народно събрание на  13 декември 1922 г. със Закон за допълнение на Закона за празниците. През 1923 г. с указ на цар Борис III денят 1 ноември е обявен за общонационален празник. През 1945 година обаче е забранен. Честването му се възстановява през 1992 г., когато е обявен за официален празник и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени