Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваха ръководители и журналисти от турския опозиционен вестник „Джумхуриет“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската полиция задържа днес 14 души от опозиционния вестник „Джумхуриет“ в Истанбул – 11 журналисти и трима ръководители. Между тях е главният редактор на вестника Мурат Сабунджу. Издирва се председателят на изпълнителния съвет Акън Аталай. Други двама от издирваните, между които е бившият главен редактор Джан Дюндар, са в чужбина.

Полицията претърси помещенията на вестника, както и домовете на задържаните, иззети са компютри и документация. Задържаните са отведени за разпит в Дирекцията по сигурността. В рамките на въведеното извънредно положение задържането без съдебно решение може да продължи до един месец. 

Председателят на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу остро реагира срещу операцията на властите. Той заяви, че целта е да премахне и последната останала независима медия, която е критична към управлението на Партията на справедливостта и развитието.

Според съобщение на прокуратурата в Истанбул ръководни представители на вестника и на фондация „Джумхуриет“ са обект на разследване за дейности, свързани с движението на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван за опита за преврат и с Кюрдската работническа партия (ПКК), считана за терористична групировка, заради което са били задържани.

Вестник „Джумхуриет“ е емблематичен, ляво ориентиран светски вестник. Тази година бе отличен с „Наградата за правилен начин на живот“, наричана „Алтернативна нобелова награда“, а миналата година получи наградата на Репортери без граници.

Изтъква се, че операцията срещу „Джумхуриет“ е пореден удар върху свободата на словото в Турция, която по този показател е на 150-о място сред 180 страни в света.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна