Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на Черно море

Черно море
Снимка: БГНЕС

Днес е Денят на Черно море. Близо 680 милиона лева са общите инвестиции за опазването на околната среда в региона на Черно море. Това каза в Бургас при откриване на международен форум на високо ниво министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя уточни, че през 2015 година е завършена поредица от ключови инвестиции за изграждане на базисна инфраструктура за опазване на нашите крайбрежни води.

За първа година България е домакин на честванията на Международния ден на Черно море. Представители на българското правителство, на шестте държави от Черноморския регион, на Черноморската комисия, посланици, кметове на черноморски общини и експерти от неправителствения сектор се включиха в международния форум, посветен на опазването на Черно море. Общите задачи и предизвикателства пред правителствата от Черноморския регион очерта министърът на околната среда и водите Ивелина Василева:

Черно море е изолирана водна среда и за разлика от отворените гранични морета няма свободен водообмен със Световния океан. Неговият басейн е още по-уязвим от негативното влияние на човешката дейност, която може да предизвика безпрецедентни екологични промени.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Даниела Костадинова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна