Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

OpenFest e единствената по рода си конференция, посветена на свободния софтуер

Снимка: Фейсбук

OpenFest e единствената по рода си конференция в България, посветена на свободната култура, свободния софтуер и софтуера с отворен код, свободното споделяне на знания – фестивал на свободното творчество. OpenFest е ежегодна среща на всички почитатели, създатели, поддръжници и нови фенове на свободните изкуства и свободния софтуер.

Свободата е нещо, което трябва да бъде популяризирано. Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт за вас" един от организаторите на OpenFest Яна Петрова:

Когато за първи път OpenFest за почва да се организира през 2004 година специално свободата в технологиите не е нещо толкова популярно, но във времето конференцията си остава като един фестивал на свободното споделяне на знания, тоест не е изцяло технологичен. Свободен софтуер е софтуер, който хората могат да използват, без да плащат и без да нарушават нечии права, но вече софтуерът с отворен код, едно от другите неща, които популяризира конференцията, е софтуер, чийто код е публично достъпен и в определени условия може да бъде използван, за да се създават и надграждат продукти.

Цялото интервю с Яна Петрова можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна