Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В понеделник се събира новият черногорски парламент

Мило ДЖуканович пред симпатизанти в Подгорица
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тези парламентарни избори са от особено значение за Черна гора. Важно е кой ще има мнозинство в парламента, защото ратифицирането на договора за членство в НАТО зависи от парламента. Този коментар направи за предаването "Събота 150" журналистът балканист от БТА Райна Асенова. Гласовете "за" и "против" влизането на страната в Алианса са еднакво силни, стана ясно от анализа на Асенова.

Идният понеделник трябва да се конституира новият черногорски парламент. Пъстрата политическа картина предопределя бъдещо коалиционно управление в Черна гора.
По-скоро вероятно е да се запази досегашната коалиция с партиите на хърватите, мюсюлманите и социалдемократите, прогнозира Райна Асенова.

Досегашният премиер Мило Джуканович подчерта, че не се оттегля, а само временно си почива. Неговият заместник Душко Маркович твърдо ще следва курса на Джуканович и ще пази мястото му, докато той си почива и отново се върне на премиерския пост, допълни журналистът.  Не се изключва и вариант за бъдещото му кандидатиране за президент. 

Въпросителните около това дали е имало опит за преврат в Черна гора по време на проведените наскоро парламентарни избори остават. Мило Джуканович обвини за тези действия Сърбия и Русия заради несъгласието им с евроатлантическия курс на страната.

Още за сценариите пред Черна гора чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна