Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макс Баклаян: Пазарите повярваха, че победата на Тръмп по-скоро е положителна за американската икономика

И краткосрочно, и дългосрочно, златото остава най-доброто убежище за инвеститорите


В коментар за въздействието на изборната победа на Доналд Тръмп върху динамиката на пазарите, финансовият експерт Макс Баклаян заяви пред "Хоризонт", че след първоначалната реакция, когато инвеститорите са се втурнали към нискорискови активи и са потърсили "убежище" в златото, е станало ясно, че:

 И икономически, и политически пазарите реагираха "про" Тръмп  и повярваха, че неговата победа по-скоро е положителна за американската икономика. 

Финансовият анализатор обясни каква е причината златото да бъде търсено от инвеститорите:

Според мен е изключително важно да погледнем на златото като това, което е то, а то именно е ефект срещу несигурност. Поради тази причина в деня на избора на Тръмп цената на златото скочи много, тъй като пазарите не знаеха как да реагират - "про" Тръмп или "против" Тръмп, но е важно да погледнем и следващите няколко изключително важни дати, които ни очакват до края на тази година. 

Едната е за италианския  конституционен референдум, който ще се състои на четвърти декември, когато, ако на рефенедума италианците гласуват против, тоест не са съгласни с конституционите реформи, министър-председателят Матео Ренци ще подаде своята оставка, или поне така е казал, което ще доведе до още несигурност, а същевременно на 15 и 16 декември Федералният резерв на САЩ трябва да вземе решение дали ще вдигне лихвения процент, който има директна пряка връзка с цената на златото.... и изобщо  с глобалната икономика и с ликвидността на пазарите, тъй като по-висок лихвен процент означава по-малко кредити и затягане на  целия този финансов балон. 

Така че има доста несигурност, която стои пред нас, обобщи Баклаян  и допълни, че златото ще остане един от най-предпочитаните активи за инвестиции:

Има страшно много несигурност, която е "във въздуха" и, според мен, златото и краткосрочно, и дългосрочно, остава най-доброто убежище за абсолютно всички инвеститори.

Цялото интервю с Макс Баклаян чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени