Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Искра Баева: Америка избра Тръмп не заради външната, а заради вътрешната политика

М. Петков: Тръмп отправя сигнали, че неговата кампания на аутсайдер може би няма нищо общо с визията му за лидерство като президент на САЩ

Снимка: БГНЕС


В коментар по повод избирането на кандидата на Републиканската партия Доналд Тръмп за държавен глава на САЩ, историкът проф. Искра Баева заяви в интервю пред "Хоризонт", че Америка избра Тръмп не заради външната му политика или заради това, което обещаваше за външна политика, избра го заради вътрешната, заради посланията, които отправи към американците:
Тези послания бяха срещу господстващия дълги години либерализъм.
Не мисля, че това означава край на либералната демокрация, както много от коментаторите разтревожено съобщиха, отбеляза още Искра Баева:
Аз не мисля, че е така..Изобщо мисля, че едно говорят (това го виждаме и в нашите условия) кандидатите за държавни постове, когато се състезават за тези постове, друго правят, когато дойдат на власт, и то не защото са лицемерни. Лицемерие също има - но не основно по тази причина, а защото държавната администрация, партийните машини (в случая в САЩ - републиканската партийна машина).....имат други принципи на действие. 
И най-вероятно част от тези обещания във външната  политика и във вътрешната политика, които даде Доналд Тръмп за голяма промяна, няма да се реализират -  за успокоение на много от наблюдателите, особено външните наблюдатели.
Искра Баева припомни, че избирането на Барак Обама преди осем години е било съпроводено с голям ентусиазъм заради обещанието му да приключи войните: И виждаме как това обещание Обама реализира много трудно и с много противоречиви резултати, посочи проф. Баева. А сега избирането на Тръмп е посрещано с протести и отрицание, но новоизбраният президент е реагирал гъвкаво:
Доналд Тръмп първо обвини протестиращите срещу него, че са професионални протестъри,  а после каза: "Това е духът на Америка" -  той е доста твърде гъвкав и твърде променлив в своите виждания, прилича и на други европейски политици. 

*********
В ефира на предаването "Събота 150" проф. Баева коментира и думите на активиста Тарик Нашид, който живее в Лос Анджелис е е сред най-дейните участници в протестите срещу избирането на Доналд Тръмп, който каза че:
 Той (Тръмп) е изградил цялата си кариера върху расистки действия и политики.  Нашид заяви още:
Ние видяхме през цялата му кампания неговото отношение към мюсюлманите или испаноговорящите, но със сигурност най-голямото му предателство е срещу чернокожите..... 
Именно неговите привърженици излязоха и започнаха да обиждат чернокожите, мюсюлманите и специално жените, които ходят забулени. 
За това, че срещу привърженици на Тръмп е имало насилие от страна на противниците на неговата кандидатура, Нашид каза:
Не, нямаше толкова голямо насилие срещу хората, които подкрепят Тръмп. Имаше два инцидента, при които подкрепящите Тръмп са провокирали група от хора и те са отговорили. 
*******
Мисля, че страховете, свързани с избора на Доналд Тръмп, няма да се реализират, изтъкна Искра Баева. Тя добави, че е възможно Тръмп да ревизира здравната реформа, проведена от Барак Обама за безплатна здравна застраховка на изключените американци (които са милиони), но посочи, че в сферата на междурасовото и междукултурното  общуване, където има противопоставяне и от едната, и от другата страна, проблемите  трябва да намерят решение, като  решението не е в крайностите.  Общностите трябва да се научат да живеят заедно мирно, а не да се отричат и да се стига до насилие, подчерта проф. Баева. Тя прогнозира, че скоро и в Европа ще бъдат избрани лидери като Доналд Тръмп.
По отношение на съперничката на Тръмп в предизборната надпревара Искра Баева коментира, че това, което представлява Хилари Клинтън не само е статуквото, в лошия смисъл на думата, но и една Демократическа партия, която за която и собствените й привърженици са гласували "с отвращение".
*******
Кореспондентът на Националното радио в САЩ Младен Петков, който също се включи в разговора, отбеляза, че от страна на Доналд Тръмп идват някои сигнали, че встъпването му в длъжност няма да бъде съпроводено с такива големи сътресения, от каквито се опасяват някои наблюдатели:
По време на своята кампания Доналд Тръмп каза категорично, че ще прекъсне действието на здравната реформа на Барак Обама. Сега обаче Тръмп показва, че е склонен да не изпълни тази своя закана.....В интервю за "Уолстрийт джърнъл" той каза, че две от основните постановки в "Обама кеър" му харесват и той може да ги запази.
Младен Петков отбеляза като показателен избора на Тръмп за една от ключовите позиции - секретар по националната сигурност:
За поста се спряга представителят от Тексас - Майк Маккол, който в момента е председател в Комисията по национална сигурност към Камарата на представителите - с други думи той е човек от Вашингтон, от администрацията, той не е някакъв аутсайдер... 
Още един сигнал, който Тръмп отправя, че неговата кампания на аутсайдер може би няма нищо общо с визията му за лидерство като президент на САЩ.
Целия анализ на проф. Искра Баева и интервютата с кореспондента на БНР в САЩ Младен Петков и с активиста Тарик Нашид може да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна