Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Бобева: Не е краят на света, ако този парламент не съумее да приеме бюджет

Всякакви идеи с цел по-добри изборни резултати трябва да бъдат ограничени

Даниела Бобева
Снимка: БГНЕС

Служебните правителства имат доста ограничен мандат, освен ако Народното събрание не реши друго. Забелязвам обаче, че служебните кабинети от последните години са особено амбициозни.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ икономистът и два пъти вицепремиер Даниела Бобева, според която страната ни вече има опит със служебните правителства. Бобева изтъкна, че дори и да не бъде приет бюджета, предложен от ГЕРБ, това не би се отразило критично на държавното управление.

Разбира се, че не е краят на света, ако този парламент не съумее да приеме бюджет, тъй като в Закона за държавния бюджет принципите са ясни -  харчиш 1/12 от това, което е определено в предишния бюджет. Така че не е краят на света, ако нямаме произведен от този парламент бюджет.

Права е госпожа Стоянова за това, че бюджетът е един политически документ, в края на краищата. Той е съвкупност от политики и политиците обичат да дискутират Бюджета, за да изложат политическите си възгледи за това какво трябва да се прави в тази държава и най-вече в икономиката. В такива ситуации на политическа неяснота, в каквато ситуация сме ние, не съм убедена дали точно разумът или стремежът към изборни резултати няма да надделее в този дебат. Аз си спомням, министър Горанов, когато внесе този законопроект в Народното събрание, каза: "Това се надявам да е един много скучен бюджет". И той изглежда скучен, защото освен доста хвалебствените изказвания в управляващото мнозинство, не срещна един сериозен дебат. Включително беше предоставен в последния момент на социалните партньори и те дори нямаха време да си подготвят собствените позиции по него. Както всеки бюджет, и този беше доста критично дискутиран в Народното събрание. От тази гледна точка, ми се струва, че в тази политическа ситуация по-скоро рамката, която е внесена от правителството, трябва да бъде основата на дебата. Всякакви такива идеи с цел по-добри изборни резултати трябва да бъдат ограничени. В края на краищата, имаме нужда от стабилност на фиска, стабилност на парите на държавата. От това всички ние сме заинтересовани в тази съвършено нова ситуация.


Ако не бъде приет бюджета, има опасност от януари 2017 г. големи групи хора да не получат допълнителните увеличениения на средствата си. Друг риск обаче е парите да бъдат похарчени предизборно, предупреди Бобева, която се надява разумът да надделее:

Рискове, разбира се, има. Зависи от това, колко амбициозни ще са исканията за промени в така вече структурирания бюджет. Някои от експертите се произнесоха, че макрорамката, върху която той е изграден, вече е нереалистична, тоест имаме нова макрорамка, върху която трябва да бъде изграден бюджета, но това означава абсолютно нов бюджет, за което, доколкото разбирам, нямаме време.  Доколко обаче ще бъдат ощетени различни групи от преструктуриране на бюджета? Крехкият баланс, който е постигнат в рамките на този бюджет, би се нарушил ако започнат прекомерни искания сега! Затова мисля, че ще трябва да надделее разумът. Иначе самият бюджет - има и буфери, има в него резерви, но, разбира се, не за прекомерни искания - някой да се опита да извлече дивиденти от тази среда.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна