Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Стефанов: ПФ открито заяви намерение да бъде водещ коалиционен партньор в следващия парламент

След като ГЕРБ и БСП върнат мандата за съставяне на правителство, всичко зависи от президента, защото той решава кой да бъде третият – Патриотичният фронт или други. Тази процедура роди и митологемата "мандатоносител". Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" политологът д-р Любомир Стефанов, преподавател в НБУ, който коментира идеята на Валери Симеонов ПФ да състави правителство в рамките на този парламент

Казано на по-принизен жаргон: Мераклии за власт винаги има! За всичко! ПФ обаче дали може да изпълни подобен ангажимент, е много спорно казано, тъй като кои биха били евентуалните желаещи да заемат тези министерски постове? Около ПФ може да гравитират само сходни нему идеологически организации – иначе казано, "Атака", "Обединените патриоти", които видяхме. БСП компромисно би могла да участва, тъй като знаем, че има нескрита връзка, няма да я наричам топла, но такава на комуникация между тези партии. ГЕРБ заявиха, че няма да участват като най-голяма партия, което означава, че РБ предполагам също, въпреки че там има доста желаещи да участват. ДПС, по условие, не би участвала в такава комбинация, така че става едно правителство на малцинството, ако приемем, че всички тези формации успеят да намерят общ език и да се сглобят заедно, а и цената би била твърде висока, тъй като даже и да има служебен кабинет, отивайки към каквото и да е решително гласуване – бюджетна рамка или дебат за номинация на следващия български еврокомисар, като правителство на малцинството просто на първото решително гласуване отива извън кулоарите! Няма начин да събере мнозинство!

Според експерта с предложението си за съставяне на такова правителство Валери Симеонов е целял да направи заявка да бъде фактор в следващия парламент.

Според мен това е открито заявяване на намерение да бъдат водещ коалиционен партньор в следващия парламент. По-скоро това е сигнал както към БСП, така и към ГЕРБ. Който и да е, ще има нужда от коалиционен партньор. Въпросът е кой ще бъде водещият?

Останалите партии, както вече казахме, от ПФ до ДПС, всеки има някакви заявки, но БСП започнаха с някакви изключително резки движения, които едва ли не ще променят фундаментално курса на политиката в България. Чухме за плоския данък някакви неща, чухме за основни социални придобивки. Очевидно започваме да сме в предизборна кампания. И то от деня нула – денят на края на предното правителство и началото на т.нар. "санитарен период" между настоящия парламент и следващия такъв, което като че ли, от една страна, е оправдано – наистина сега е моментът да се правят заявки, но въпросът е как ще ги напълним със съдържание.

Ученият е на мнение, че от изказването на Борисов в сряда личи, че вече е приел, че не е премиер и е започнал да прави анализ, който да идентифицира кои са виновниците. Това, че Борисов е поел отговорност за провала на кандидатурата, е лидерска проява, но не той е организатор на кампанията, изтъкна Стефанов, според когото за ГЕРБ не би било проблем да се преструктурира, но пред нея стои въпрос на предоговаряне на бъдещите коалиционни взаимоотношения: 

Смятам, като анализатор, че РБ в настоящия си момент затваря цикъл. В следващия парламент не би бил успешен този проект – да влезе по настоящия начин, по който е, тъй като след всички дразги и ротации, напрежението между Гражданския съвет и РБ, и партиите в него, не мисля, че остава някакъв кредит на доверие, който да бъде даден от гражданите към тази формация. Особено излизането на ДСБ и желанието на господин Кънев да стартира нещо друго, не паралелно, а различно, със сигурност ще разколебае голяма част от твърдите привърженици на РБ, най-малкото, за да видят какво става и да му дадат шанс да се ориентират. А нещата, които се случват вътре, са логично следствие от това, че РБ така и не успя да убеди гражданите, че не е нищо повече от ООД – набързо сформирано нещо, което има за цел да бъде патерица на ГЕРБ във властта. Първоначалните заявки въобще отидоха в канала – не изпълниха нито един от основните ангажименти, които поеха, а иначе казано – реформата в съдебната система. Не успяха да стабилизират ключови за тях сектори и да спечелят доверието на гражданите, и то се видя. Иначе казано, РБ в този си вид, според мен, няма бъдеще, а дали нещо друго ще се появи след него, имаме три месеца да разберем.

Стефанов допълни, че подаването на оставка на правителството е твърде рязка стъпка, която, като анализатор, не може да възприеме, тъй като мнозинството в парламента е оставало непроменено, а България е парламентарна република. Обвинението, че Радан Кънев е разцепил дясното, Стефанов също оцени като неоснователни, тъй като ГЕРБ е най-голямата дясна партия, а електоралната тежест на ДСБ е около 3,5%.

Интервюто на Таня Величкова с д-р Любомир Стефанов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна