Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работниците от Източна Европа са се увеличили във Великобритания след референдума

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания броят на работниците от осем източноевропейски страни се е увеличил след референдума за напускане на ЕС, но сред тях не са България и Румъния, показват нови данни. 

Според британската национална статистика, като цяло броят на работниците от ЕС в периода след референдума е намалял, но се забелязва увеличение на източноевропейците. Това се отнася за Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения. Точно тези страни се присъединиха заедно към ЕС през 2004 година. 

Броят на българите и румънците обаче е намалял – от 266 000 преди референдума до 258 000 за периода юли-септември. Спад се наблюдава и при работниците от западноевропейските страни. Анализатор от националната статистика заключава на базата на данните, че изходът от референдума е оказал малко влияние върху европейските работници на пазара на труда във Великобритания. 

Статистиката обаче е и първият официален показател, че гласуването за Брекзит на 23 юни е довело до увеличение на работници от Източна Европа, главно поради опасенията, че Великобритания може да затвори вратите си за европейците, особено за онези, които упражняват нискоквалифициран труд.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна