Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Дацов: Учудващо е защо правителството и МФ предложиха бюджет с дефицит

В сегашната ситуация популизмът около бюджета е неизбежен

Любомир Дацов
Снимка: БГНЕС

Бюджет 2017 отнема на бъдещото правителство цялата следваща година и възможността да приеме и приложи нови политики, които могат да бъдат направени чак с бюджета за 2018 година. Това мнение изказа в предаването "Преди всички" финансистът Любомир Дацов. Като твърд противник на наличието на дефицити Дацов изтъкна, че особено във време на стабилно развитие на икономиката в горната фаза на растеж, трябва да има излишъци, а не дефицити:

Ако има нещо учудващо, то е защо правителството и министерството на финансите предложиха този бюджет с дефицит.

Плащането на пенсиите през първата половин година не е застрашено, ако не бъде приет държавният бюджет, заяви финансистът. Вчера депутатите одобриха бюджета на държавното обществено осигуряване, в който е заложено, че от 1 юли догодина ще има увеличение на пенсиите с 2,4 на сто. Ако няма приет държавен бюджет до края на годината, през 2017-а ще се разполага с 1/12 от разходите на тазгодишния до приемането на нова финансова рамка от следващите управляващи, припомни Дацов.

При вече приети бюджети на НОИ и НЗОК, ако не се стигне до приемане на държавния бюджет за 2017 година, ще се спазва правилото за 1/12, поясни Дацов:

Поне до средата на годината няма да има промяна в пенсиите, така че нивото на трансферите за пенсионната система ще се запази до средата на следващата година.

Имало е години с неприет държавен бюджет в началото на годината, изпълнявал се е в рамките на 1/12 и нищо апокалиптично не се е случвало, посочи финансистът.

Дацов определи като първоначално добра идеята за изтегляне на бюджета, както бе заявено в началото от ГЕРБ:

Тази логика беше заменена от това "ние да прокараме нашето виждане за следващата година", а това даде възможност на останалите политически партии да се опитат да дадат на българския народ, каквото той пожелае, т.е. развихри се популизмът. Нямаше как при тази ситуация този популизъм да не се развихри.  

Вдигането на социалните плащания намалява гъвкавостта на бюджета. И в момента, ако погледнете структурата на бюджета, ще видите, че независимо кой как оценява нивото на пенсии, на социални плащания и т.н., спрямо всички останали разходи на бюджета това е много високо ниво на относителен дял. Всяко едно правителство, което дойде, когато има вдигната база, то трудно може да маневрира.

Според Любомир Дацов международната икономическа среда носи несигурност. За бизнеса в България обаче е по-добре да работи в условия на служебен кабинет, отколкото в постоянна политическа криза.
Цялото интервю на Марта Младенова с Любомир Дацов чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна