Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Йончев: Конгресът на САЩ ще продължи да следва политиката на ясен ангажимент към членките на НАТО

Очаква се турският президент да очертае курса на водената от страната политика и да поеме ясен ангажимент

Снимка: БГНЕС

В Истанбул се провежда годишната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Очаква се днес пред делегатите да говорят турският президент Ердоган и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Сред българските делегати е депутатът от комисията по външна политика Румен Йончев.

Избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ няма да повлияе на водената от НАТО политика, с това се ангажират американските конгресмени, каза Йончев:

Тяхната основна констатация е, че в САЩ, както се е случило нещо много значимо, така и нищо ново не се е случило, защото утвърдената парламентарна система , в която има ясно разделение на отговорностите и властите, предполага, че американският Конгрес, поне ангажиментът на конгресмените, е, че американският Конгрес ще продължи да следва същата политика на ясен ангажимент към държавите–членки на НАТО, на ясен ангажимент към сигурността в Европа , конкретно Източна Европа. Това не подлежи на промяна. Остава да видим какви ще бъдат конкретните политики на новия президент, когато той встъпи в длъжност, но тази основна линия в американската политика остава непроменена.

Румен Йончев коментира и позицията на Турция. Той каза, че очаква днес турският президент Реджеп Ердоган да очертае курса на водената от страната политика:

Вероятно ще чуем общите констатации от президента Ердоган, че Турция стои на своето място на югоизточния фланг на НАТО, че е основен партньор на НАТО, че е ключов ключов фактор в отбраната на Европа – това е вярно като констатация, но трудно намираме доказателства за такава политика, поне в този момент.

Самият Ердоган трябва да поеме един ясен ангажимент. Тук са представителите на парламентите на всички страни–членки на НАТО и пред тях той трябва да заяви каква ще бъде турската политика, поне в обозримо бъдеще. В разговорите и в дебатите в отделните комисии стана ясно, че доверие в общите приказки на Турция в момента няма.

От звуковия файл можете да чуете цялото интервю.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна