Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частни съдебни изпълнители и общините разясняват правата на кредитори и длъжници

Информационната кампания започва днес и ще продължи до средата на декември

Снимка: БГНЕС

Камарата на частните съдебни изпълнители и Националното сдружение на общините ще разясняват в 28-те общини в страната правата на кредитори и длъжници.

Информационната кампания започва днес в Балчик, ще продължи до 14 декември и ще обхване както големи градове, така и по-малки населени места. Изпълнителният директор на Сдружението Гинка Чавдарова прогнозира, че най-голям интерес ще има в най-бедните общини:

В публичното пространство като се каже частен съдия-изпълнител, настръхваш и е много важно този тип структури да се отварят, да споделят, да се вижда, че работят по правила, да се гради доверие към тях, че не е нищо фатално и катастрофално. Има правила, процедури, по които можеш да си защитиш правата и най-вече да не пропуснеш срокове за защита на тези права. 

Общините, които попадат и в двете категории - както на длъжници, така и на кредитори, ползват най-различни методи - типизирани и абсолютно необичайни като т.нар. "стени на на плача или позора", която много работи в общините, разказа още Гинка Чавдарова:

На определени етапи сме ползвали и серенади на тези длъжници - целият град знаеше, че там, където свири общинският оркестър, този хотел или ресторант е длъжник на общината. Казвам екзотичните примери.

По време на кампанията ще бъдат попълвани анонимни анкетни карти за това какви проблеми срещат длъжниците и как гражданите оценяват дейността на частните съдебни изпълнители.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна