Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади учени представят резултат от двугодишно проучване за езика на омразата

Снимка: Радио Видин
Млади учени представят резултата от двугодишно проучване на езика на омразата на Форум "Езикът на омразата - хейтърският дискурс и отношението към Другия“. В интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" доц. Стойка Пенкова, ръководител на проекта, разказа за проучването:

Преди изобщо да тръгнем да правим нашия проект, ние проучихме актуалното изследователско поле, така че сме разработили своя теоретичен апарат. Всъщност ние направихме мониториране на водещи телевизионни медии по време на кандидаткметската надпревара миналата година, т.е. докторантите и студентите в продължение на един месец от 1 октомври до 31 октомври на база на предварително подготвения теоретичен материал и методология събираха емпирични данни от различни медийни източници, за да могат да определят хейтърските тенденции в тях. Тук трябва да отбележа, че абсолютно случайно беше възникналата геополитическа ситуация и хуманитарната криза с бежанците в Европа по това време. Цялата тази картина изключително много уплътни събраните от нас данни. 

Предварителната ни хипотеза беше, че ще има особено нагорещена омразна реч, но не беше чак толкова нагорещена, допълни Пенкова:

Знаем, че тя беше вяла. Ние събрахме едно огромно количество емпирични данни. Това са 456 фрагмента. Предварителната ни хипотеза беше, че хейтърството спрямо ромите би било свързано по-скоро с някакви културни и социално наслоени стереотипи и предразсъдъци заради това, че ние живеем заедно.

Цялото интервю с доц. Стойка Пенкова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна