Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Манов: Френската левица няма шанс да се класира на втори тур

Интересно е как избирателите загърбват политическото минало на кандидатите, коментира той

Снимка: личен архив

Всички социологически проучвания от последната година и половина показват, че френската левица няма шанс да се класира на втори тур, където ще отидат представител на десницата и Марин Льо Пен от Националния фронт. Затова и първичните избори на десницата, първи в нейната история, концентрираха толкова много обществено внимание, политически заряд и залог за бъдещето на Франция. Този коментар направи за "Хоризонт" Стефан Манов, председател на Обществения съвет на българите във Франция.

Той се спря върху прокобата на социологическите проучвания във Франция – рядко онзи, който е бил сочен за фаворит от социолозите година и половина преди същинските избори да успее да удържи победа в тях. Последната седмица (първичните избори на десницата - бел. ред.) отново опроверга прогнозите, подчерта Манов.

Интересно е как избирателите загърбват политическото минало на кандидатите, допълни той, визирайки и Франсоа Фийон, който е сред френските политици-ветерани: Франсоа Фийон

На 27 години Фийон е бил най-младият депутат във френския парламент. Преминал е през всички възможни постове, сменил е политическата си ориентация от социалната десница към твърде консервативна и радикална десница, каквато е неговата програма днес.

Какво се случва? Какво се случва в САЩ? Какво беше Брекзит? Последните две години в съзнанието на избирателите се освободи възможността, което впрочем видяхме и в България с референдума, да преобърнат масата, да изберат нещо радикално и неочаквано.

Още за политическите процеси във Франция слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна