Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партията на Найджъл Фарадж избира новия си лидер

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската Партия за независимост (ЮКИП) днес трябва да излъчи новия си лидер. Найджъл Фарадж временно се върна на поста след като неговата наследничка Даян Джеймс изненадващо подаде оставка.

Кандидатите за поста са трима. Пол Натъл, бивш заместник-лидер на ЮКИП, който оглавява делегацията на партията в Европейския парламент и е смятан за основен претендент. Сюзън Еванс, бивша журналистка и добър оратор, но изпаднала в немилост след като обвини Найджъл Фарадж, че внася разкол в партията. И Джон Рийс-Еванс, бивш военен, който има къща в България и се прочу с факта, че е размахвал пистолет в магазин в страната.

Новият лидер ще бъде изправен пред трудната задача да обедини партията, която понесе оставки на видни членове и е раздирана от вътрешни боричкания. И тримата кандидати обещаха да сплотят редиците на партията и да извършат реформи във вътрешните структури. В навечерието на днешния избор, Найджъл Фарадж, за който се говори, че има вероятност да влезе в Камарата на лордовете, освен и възможността, макар и малко вероятна, да стане следващият британски посланик в Съединените щати, заяви, че няма повече какво да направи като лидер, защото се опасява за неговата сигурност след Брекзит и победата на Доналд Тръмп.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна