Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военно-окръжната прокуратура разследва длъжностни лица от Министерството на отбраната

| обновено на 29.11.16 в 18:06

Софийската военно-окръжна прокуратура разследва поръчка за обзавеждане на ведомствени жилища на Министерството на отбраната от 2009-а година. Досъдебното производство е срещу  неустановени длъжностни лица от Изпълнителната агенция "Социални дейности".
Обществената поръчка, след правителственото решение за закупуване на жилища за военни от София, Пловдив, Благоевград, Хасково и Карлово, стартира когато министър на отбраната е Николай Цонев. Те трябва да бъдат обзаведени, поради което е подписано рамково споразумение  между търговско дружество и агенция „Социални дейности". Мебелите са произведени, платени, подписан е приемателно-предавателен протокол. Част от тях тръгват към ведомствените жилища. Но в края на 2009 година:
Започва една кореспондентска война, елате да си вземете мебелите. Нашият предмет на доказване, защо едни мебели не са потърсени и струват два милиона и триста хиляди лева и вече не може и да бъдат намерени по голямата част от тях, описа положението говорителят на военната прокуратура Елин Алексов
Междувременно министър вече е Николай Младенов. Сагата продължава при Аню Ангелов, Тодор Тагарев и в първите месеци на Ангел Найденов. През  това време са се сменяли и шефовете на специализирана агенция. Колко и на какво ниво са възможните отговорни:
Не мога да конктретизирам нито лица. Хората, които би следвало да вземат решение, те се намират на отговорни постове, всичко това ние ще проверим до каква степен е ангажиран съответният министър. Кой, какви документи е прочел, какво е резолиран върху тях, защо е бавено, кой е крил, ако има доказателства, че някой умишлено е скривал всички тези неща, това се нарича престъпление против правосъдието и той ще получи съответното наказание. Това са един широк обем от данни, които може да бъдат превърнати в доказателства, може и да се окаже, че въобще не е така.
И че виновните са други, казаха прокурор Алексов и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.
Разпиляване на имущество, собственост на Министерство на отбраната, за около 2 132 000 лева – това е последицата от престъплението. Разследването е образувано по материали от извършена от ДАНС проверка, при която е установено, че след проведена обществена поръчка за обзавеждане за служебни жилища от фонда на Министерството на отбраната на 12 септември 2009 година  е било сключено рамково споразумение  между търговско дружество и Изпълнителната агенция "Социални дейности" на Министерството на отбраната. То е било за обзавеждането на 179 ведомствени жилища на обща стойност малко над 3 700 000 лв. Обзаведени обаче са били само 85 от тях. Останалите вещи са  оставени на съхранение в складове на изпълнителя по договорите в продължение на повече от три години и половина. Дългият престой е довел до повреждане и даже до унищожаване на голяма част от обзавеждането. Междувременно срещу изпълнителя по договора е открито производство по несъстоятелност, уточняват от прокуратурата, отново без да съобщят кой е той.

Разследваният период обхваща мандата на трима министри на отбраната – Аню Ангелов, министър в първия кабинет на Бойко Борисов, Тодор Тагарев, министър в служебния кабинет на Марин Райков, и първите месеци на Ангел Найденов, който оглавяваше министерството в правителството на Пламен Орешарски.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени