Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институциите уточняват мерки за безопасен зимен сезон

Снимка: БГНЕС

Представители на Пътна полиция, Българския червен кръст и на ръководството на Природен парк "Витоша" се събират в базата на БЧК в село Лозен край София, за да координират усилията си за безопасен зимен сезон. Снежана Петрова, която оглавява дирекция "Природен парк "Витоша" обясни за "Хоризонт", че срещата е традиционна в навечерието на сезона и е организирана от Столичния инспекторат.

Има създадени депа за опесъчаване на Витоша, има създадена организация, по двата основни пътя действат окоплектовани екипи, увери Петрова. 

Тя напомни, че ограничителният режим за достъп до планината с частни автомобили действа през целия зимен сезон между 11 и 14 часа.

Снежана Петрова предупреди туристите да следят прогнозата за времето и сайта на Планинската спасителна служба, който дава актуална информация. Тя посъветва  любителите на планината да тръгват добре екипирани:

Да не се тръгва сам в планината. Да се тръгва в светлите часове. Да бъдат информирани близките, заредени телефоните. Да имат информация за лавиноопасна ситуация. Все такива азбучни истини, които понякога пренебрегваме и се стига до нежелани последици.

Още за зимната ситуация на Витоша  - от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна