Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светозар Гледачев: Бюджет 2017 е изцяло политическо оръжие и политически лозунг

ГЕРБ акцентира върху стабилността, патриотите яхнаха вълната за пенсия от 300 лева, а БСП - 10-те милиона за БАН

Снимка: архив

Никой не може да каже дали този бюджет ще издържи или не. Всичко зависи от политическата обстановка. Това каза в предаването "Преди всички" финансовият анализатор Светозар Гледачев, според когото този бюджет е изцяло политическо оръжие и политически лозунг, използван от партиите за агитация за следващите парламентарни избори.

Именно затова по думите му ГЕРБ е акцентирал върху стабилността, патриотите са яхнали вълната с искането за пенсия от 300 лева, а БСП  - 10-те милиона за БАН:

Всеки си хареса нещо, а истината е съвсем различна. Увеличаването на парите за някои не означава абсолютно нищо, защото не се провеждат реформи. Нищо не се решава. Кара се по инерция, а това рано или късно ще доведе до огромен сблъсък, до голям взрив в следващите години.

Големите олигархични интереси отдавна са си направили сметките, партиите така са си сложили върху тях залозите, така че вече е ясно кой и с кого ще управлява до следващите избори и след тях, смята още Гледачев.

В референдума най-дразнещият въпрос бе този за субсидиите, допълни анализаторът:

На големите партии тези пари не им трябват. Те си имат други методи, от които печелят стотици, може би милиарди левове. От това печелят малките партии, които се нуждаят от субсидии. Тези 11 лева на малките партии им трябват, за да съществуват, а на големите – за да се прикриват.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна