Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Нейкова изследва съвременния свят през призмата на глобалните телевизии

Снимка: www.youtube.com

Да се знае за света не е лукс, а неотложна необходимост. Така започва голямото изследване на доц. Мария Нейкова от Факултета по журналистика и масови комуникации, посветено на глобалните телевизии. Като доктор по политология, Нейкова има научен интерес към взаимодействието на международните новини с международните отношения.

Мащабното изследване "Диалог или монолог? Противоречивият свят в в обектива на глобалните телевизии" проследява в 400 страници създаването и развитието на 24-часовите новинарски канали през 11 конкретни примера от различни географски точки. Първата част на книгата се спира на контекста как да разбираме съвременния свят и как се разполагат медиите в него.

Не си даваме сметка колко сме зависими едни от други, не се познаваме, а светът е като една държава, каза Мария Нейкова в интервю за предаването "Хоризонт до обед":

Когато говорим, винаги имаме предвид нашето пространство, т.е. "европейското", без да си даваме реална сметка, че от края на Втората световна война Европа е в залез и не е епицентърът на света.

Запитана дали глобалните телевизии са част от меката дипломация на страните, в които са създадени, доц. Нейкова посочи:

Последните изследвания подсказват, че всички медии, независимо в каква степен на откритост, поддържат външната политика на държавите, в които са създадени. Това е медийно равнище на диалог между държавите. Въпросът е накъде са ориентирани. 

Когато една аудитория функционира в условия на диктатура при ограничени информационни източници, няма как да не се доверява на източника, който получава, допълни Нейкова. 

Тя определи английския вариант на "Ал Джазира" като добър, достоверен и богат източник на информация.

Още от анализа на доц. Нейкова за глобалните телевизии и техните послания слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени