Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резултатът от референдума изненада самата Италия

Снимка: Архив

Резултатът от конституционния референдум изненада самата Италия – първо, с високата избирателна активност от над 65% и след това, с неочакваната голяма разлика от 18 пункта в полза на отговора "не". Той доведе до последствия в технически план.  

Победи отговорът "не" поради няколко причини: едни гласуваха отрицателно, защото не искаха да се променя Конституцията по принцип, други – също, тъй като ставаше въпрос за промени в 47 члена от нея, приети от парламента, на които не може да се отговори общо само със "за" или "против", а  трети, защото Ренци не им е симпатичен. Имаше и такива, които не гласуваха, защото не желаеха със своето "не" да ги тълкуват от пространството на "Северна лига" и "Пет звезди". Студенти манифестираха, за да уточнят, че техният отрицателен вот не е свързан с тези две партии. 

За да не попаднат под общия знаменател, имаше и такива, които казаха и "да". Освен това в схемата на допитването влизаше промяната в парламента. Тази промяна е свързана с Изборния закон, наречен "Италикум" влязъл в сила от 1-ви юли тази година. Той не предвижда, предвидливо или не, обичайния избор за Сената. 

Отговорът "не" отхвърли не само конституционната промяна, но и, като последствие, тази избирателна система. Куриоз е, че в момента Италия няма такава, за да се направят избори. Причината е и в това, че "Италикум" е подложен на обсъждане от Конституционния съд заради жалби, че е некоституционен, за какъвто е обявен и предишния изборен закон. Съдът трябва да го промени и да се произнесе през месец януари. 

Без един добър изборен закон, би се увеличил риска от политическа нестабилност – е мнението на специалисти. Те уточниха, че решението да не се променя Конституцията не може да се сравнява с Брекзит и политически не означава излизане от еврозоната.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени