Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кодоньо: Политическата несигурност на Италия може да застраши финансовата й стабилност

Въпреки тежката политическа криза в Италия, отиващото си правителство трябва да се намеси в спасяването на закъсалата банка "Монте Паски" още днес или утре, заяви в специално интервю за "Събота 150" проф. Лоренцо Кодоньо, който до февруари 2015 година ръководи отдела за парична политика в Министерството на икономиката и финансите на Италия. По думите на финансиста, политическата несигурност може да застраши финансовата стабилност на страната:

Моето лично усещане е, че няма да бъде лесно сформирането на ново правителство и ще отнеме малко повече време. Вероятно ще имаме правителство около Коледа. Правителството ще включва Демократическата партия на Матео Ренци и може би други партии, а предсрочните избори са малко вероятно и стават все по-малко вероятни, защото няма да бъде постигнато съгласие в промяната на изборния закон. Затова моята прогноза е, че ще има избори през есента на следващата година. Аз не се тревожа за икономическата ситуация в Италия, а за връзката между политическата стабилност и финансовата стабилност. Връзката е повече от ясна. Банката "Мотне Паски" (Monte Paschi) има нужда от капиталова инжекция, в която трябва да участва и правителството. Ако няма правителство, ще бъде много трудно да бъде намерено решение. Затова е от ключово значение да имаме ново правителство, което да може да осигури стабилността на финансовата система. Без стабилизиране на финансовия сектор, икономиката на страната също може да бъде застрашена.

Заради политическата нестабилност и резултата от референдума много експерти изразиха мнение, че Италия може да тръгне по пътя на излизане от еврозоната:

Не мисля, че излизането от еврозоната е риск, който може да се случи скоро. За да се излезе от валутния съюз, най-малкото трябва да има управление от политици, които подкрепят подобен сценарий. За момента това означава, че движението "Пет звезди" ще трябва да дойде на власт, което не е много вероятно на този етап. Най-вероятно ще се стигне до такива промени в изборното законодателство, че ще се стигне до коалиционно управление. "Пет звезди" обаче няма да влязат в коалиция с останалите партии, каза още Кодоньо.

Подробностите можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна