Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програмата "Научи се да даряваш" намира съмишленици сред ученици и учители

Снимка: БГНЕС
"Научи се да даряваш" е концепция за преподаване и практикуване на основните принципи на гражданското участие и дарителството в училищата. Това е една от новостите, с които започна тази учебна година, като вече няколко месеца различни представители на Българския дарителски форум заедно с учители, които са били специално подготвени за това, помагат на деца от различни възрасти да се научат да даряват и да свикнат с доброволчеството като философия и начин на мислене.

Боряна Кирилова
от екипа на Българския дарителски форум разказа в ефира на "Хоризонт" за началото на проекта, като отбеляза, че той предизвиква голям интерес и сред децата, и сред учителите:

Вече около три месеца, откакто програмата има живот в 13 български училища, показа, че децата са много жадни да научават различни неща извън сегашната стандартна образователна система. Те са много отворени, много любопитни, много живи и всъщност смятам, че когато те се докосват до някакви неща, които реално се случват, в които те се въвличат, които ги радват, от които после виждат някакъв по-специфичен, различен резултат отвъд теорията, те са много щастливи.

Виждаме, че и учителите, които ние подбрахме чрез конкурс, са много вдъхновени и много запалени. Те самите, независимо че ние имаме качени, адаптирани и преведени от американската платформа уроци на сайта, те самите интерпретират по свой начин голяма част от съдържанието и за нас това е допълнителна ценност, защото ние бяхме притеснени, че понякога нямаме достатъчно адекватни примери за българския контекст.

Боряна Кирилова изтъкна, че основната идея на програмата е да научи децата да бъдат съпричастни:

Всъщност идеята на програмата е в цялостна система от 1-ви до 12-ти клас да обхваща децата и да ги учи на това да бъдат съпричастни, на това да виждат грижите на другия, на това да виждат себе си като фактор, като значими в решаването на даден проблем. Първо да идентифицират проблема и второ до колкото могат, с цялото съзнание, че те са все още деца, да се учат на емпатия, на това да виждат проблемите и на това да полагат грижа за другия.

Цялото интервю с Боряна Кирилова може да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени