Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Левски" съкрати разликата с "Лудогорец" в класирането след труден успех над "Нефтохимик"

"Левски"-"Нефтохимик"
Снимка: БГНЕС

"Левски" съкрати на четири точки пасива си срещу "Лудогорец", след като "сините" победиха с 1:0 "Нефтохимик" в София, а шампионите направиха равен 1:1 срещу "Черно море" като домакини. Това бяха и последните два мача за лидерите в класирането на Първа лига за календарната година, като в първата си пролетна среща "Левски" гостува на "Пирин", а "Лудогорец" ще се изправи срещу "Монтана" в Ловеч няколко дни по-рано в отложена среща от 17-ия кръг на първенството.   

Домакините бяха по-добрият отбор през първото полувреме, в което обаче не успяха да се възползват от положенията си и се оттеглиха на почивка при равенство. В 13-та минута на мача центриране на Хеан Деса почти доведе до автогол на Николай Дюлгеров, а девет минути по-късно Янко Георгиев спаси удар на Бабатунде Адениджи. В самия край на полувремето пък защитник на гостите блокира с тяло мощен шут на Роман Прохазка от близко разстояние и от малък ъгъл.

"Левски" отбеляза единствения гол още във втората минута на второто полувреме, когато Хеан Деса подаде на Бабатунде Адениджи на границата на наказателното поле, а нигериецът укроти топката на гърди и я изпрати в долния ляв ъгъл на вратата на Янко Георгиев. След гола на Адениджи последваха няколко далечни удара към двете врати, които не притесниха вратарите, а най-чистото положение беше пропуснато от "Левски" в 65-та минута. Мехди Бурабия се възползва от грешка в защитата на бургазлиите и навлезе в наказателното поле, но предпочете да шутира от малък ъгъл и в ръцете на Георгиев, вместо да подаде топката на непокритите Божидар Краев и Адениджи.

В 72-та минута нов много силен удар на Бурабия беше избит от вратаря на "Нефтохимик", а малко по-късно той стреля от дъгата на наказателното поле на около два метра над напречната греда. Георгиев спаси и последното положение на "Левски" в мача, при което Краев се озова на добра позиция и стреля, но не достатъчно силно и точно. "Нефтохимик" пък организира една опасна атака в добавеното време, но резервата Румен Руменов не успя да уцели вратата на Боян Йоргачевич. Секунди по-късно пък играч на "Нефтохимик" не успя да се разпише при разбъркване в наказателното поле на домакините от София.

Загубата остави "Нефтохимик" на предпоследно място в Първа лига с актив от 15 точки. "Монтана" е последен с 9, а "Локомотив" (Горна Оряховица) е на 12-о място със 17 пункта.

Първа професионална лига на България (ППЛ), мач от 19-ия кръг:
"Левски" - "Нефтохимик" 1:0 (0:0)
голмайстори: 1:0 Бабатунде Адениджи 47
стадион: "Георги Аспарухов", София
главен съдия: Владимир Вълков
жълти картони: Джереми Де Ноойер, Мехди Бурабия, Виктор Генев, Божидар Краев ("Левски"); Николай Дюлгеров ("Нефтохимик").

състав на "Левски": Боян Йоргачевич, Димитър Пиргов, Александър Др. Александров, Джереми Де Ноойер, Хеан Деса (79-Франсис Нар), Роман Прохазка, Бабатунде Адениджи (87-Илиян Мицански), Антонио Аниете (63-Божидар Краев), Александър Ем. Александров, Мехди Бурабия и Виктор Генев;
състав на "Нефтохимик": Янко Георгиев, Виктор Хомей, Костадин Велков, Яни Пехливанов (46-Марко Ранджелович), Михаел Орачев, Любомир Божинов, Николай Дюлгеров, Иван Вълчанов, Мариян Огнянов (64-Румен Руменов), Емануил Манев (74-Живко Петков) и Венцислав Христов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна