Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Пазарджик отказва да издаде акт за раждане на дете, заченато "ин витро" чрез донор в Дания

Снимка: БГНЕС

В Дания, където браковете между еднополовите двойки са разрешени, преди няколко месеца се ражда здраво момченце, в чийто акт за раждане фигурират две жени. Детето е заченато ин витро и по тамошните закони донорът остава в тайна. В медицинския му документ обаче е записано името на биологичната му майка – Веселина от Пазарджик. Заради лошият климат в Дания майката решава да отгледа сина си в родния си град.

Община Пазарджик отказва да издаде акт за раждане на детето, тъй като в него не е посочен биологичният родител. Общинарите не приемат и всички последващи документи, които посочват къде, кога и кой е родил детето. Веселина обжалва пред съда отказа на Общината и печели делото. Магистратите връщат преписката на Общината за ново произнасяне с указание в българското удостоверение за раждане на детето графата "баща" да остане празна. Общината обаче обжалва административното решение.

Първият по рода си правен казус ще бъде разрешен на 19 февруари 2018 година, когато е насрочено делото във Върховния административен съд. Дотогава детето остава без права, а в Пазарджишката полиция е записано като гост на собствената си майка.

До решаването на казуса Веселина ще трябва през месец да отскача със сина до Дания, за да не бъдат отнети майчинските ѝ права от тамошните служби.

Репортажа на Невена Петрова можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна