Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимира Величкова: В затворени общности като тази в Хитрино външната помощ трябва да бъде поискана

Красимира Величкова
Снимка: БГНЕС

В Хитрино, за разлика от други подобни кризи, ситуацията изглежда овладяна от местната власт. Кметът и неговият екип изцяло контролират както даренията, така и доброволците. Тези свои впечатления сподели в предаването "Преди всички" Красимира Величкова, изпълнителен директор на Българския дарителски форум. Преди дни тя бе на мястото на трагедията.

Урокът, който сме научили, е, че преди да се помага стихийно заради емоция и съчувствие, е добре ситуацията предварително да бъде проверена, обясни Величкова.

Визирайки заявената от множество организации и хора готовност да помагат с доброволци за възстановяването на селото, тя изтъкна, че натискът за външна помощ само би могъл да създаде напрежение:

Тук говорим за една общност, която очевидно е много затворена, много традиционна. В тази общност усещането за взаимопомощ е много силно развито между самите членове. Всяка външна подкрепа по-скоро създава напрежение и това е нещо, което би следвало да се отчете и да се уважи.

Има хора и организации, които са готови да влязат и да работят на място за всички, които пожелаят психологическа помощ, посочи Красимира Величкова:

На място се опитахме да говорим за децата, за младежите, защото травмата със сигурност е голяма. И хората, които психически още носят травмата, и онези, които и физически я носят, ще имат нужда от допълнителна подкрепа.

Красимира Величкова открои ключови процеси, отличаващи дарителството през приключващата 2016 година, а сред тях – засилването на темата за социалното предприемачество:

Тези, които даряват, не търсят просто успешно да спасят дадена ситуация или човек, а даряват за развитие, така че да се създадат модели, които да предизвикват социална промяна и в недалечно бъдеще да могат да бъдат самостоятелни и устойчиви сами.

Като пример Красимира Величкова посочи Социалната чайна във Варна.

Цялото интервю на Силвия Великова с Красимира Величкова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна