Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледни подаръци от и за Детския радиохор

| обновено на 28.12.16 в 21:25
Венеция Караманова с новата придобивка за архива на Детския радиохор
Снимка: И. Гъделева

На 28 декември в зала 6 на НДК Детския радиохор с диригент Венеция Караманова ще поднесе на публиката традиционния си коледен поздрав с музика.

Един благороден и красив жест свърза екипа на предаването "Алегро виваче" с пианиста Томислав Вичев, който, освен музикант и публицист,  е изключително всеотдаен меломан и колекционер на записи. Той донесе от поредното си пътуване в далечен Китай една плоча, при това не каква да е, а албум на Детския радиохор, издаден за японския музикален пазар най-вероятно още след първите му турнета в края на 60-те години на миналия век. Албумът съдържа репертоар от Хайдн, Шуберт и Дебюси до песни на Добри Христов и Александър Йосифов. Включени са и две японски песни. Дирижира младият тогава Христо Недялков, а на пианото е Стоянка Славова.


Макар че Детският радиохор има стриктно събиран и пазен архив, тази плоча е непозната на настоящия му диригент Венеция Караманова, която прие с вълнение дарението на Томислав Вичев и обеща да запознае с него сегашните членове на състава. Възможно е жестът на музиканта да стане повод в репетиционната зала на хора в административната сграда на БНР да се появи нов раздел във витрината с реликви - наред с афишите от концерти и многобройните награди да бъдат добавени и плочи.

Чуйте в първия звуков файл разказа на Томислав Вичев как се е сдобил с реликвата, а във втория звуков файл е интервюто с Венеция Караманова, в което тя говори за традициите, които превръщат Детския радиохор в едно голямо семейство, за турнето в Белгия и предстоящия традиционен коледен концерт на състава на 28 декември в зала 6 на НДК. Чуйте!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна