Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Португалецът Антониу Гутериш поема поста на генерален секретар на ООН от днес

| обновено на 01.01.17 в 09:32
Антониу Гутериш
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Антониу Гутериш, който от днес е генерален секретар на ООН на мястото на Бан Ки-мун, излезе с призив към световните лидери да положат усилия за спиране на въоръжените конфликти по света:
В първия ден от новата година ви моля да споделите желанието ми да поставим мира на първо място. Нека през 2017-а всички ние - граждани, правителства, лидери, да направим усилие да преодолеем различията си.

Трилиони долари се харчат за за унищожение на социалната и икономическата база, недоверието и страхът могат да тегнат поколения наред
, допълни новият ръководител на ООН. Освен на английски, обръщението на Гутериш беше разпространено на още шест езика.

Португалецът
 поема за пет години кормилото на Обединените нации с амбиция да даде нов тласък на  световната организация. Първият бивш министър-председател, който оглавява ООН, е на 67 години. Той става приемник на южнокорееца Бан Ки-мун, като единодушното му избиране на поста породи големи надежди. 

Многобройните и комплексни кризи - Сирия, Южен Судан, Йемен, Бурунди, Северна Корея, тромавата бюрокрация и разделението в Съвета за сигурност обаче не оставят на Гутериш просторно поле за маневри. Той самият признава, че "генералният секретар на ООН не е господар на света" и зависи от добрата воля на великите сили.

Напускайки поста, най-много съжалявам за това, че продължава кошмарът в Сирия
, заяви преди освобождаването на поста досегашният генерален секретар Бан Ки-мун.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна