Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Джерман протестират срещу проекта за депо за твърди отпадъци

| обновено на 02.01.17 в 15:19
Снимка: БГНЕС

Над 500 жители на дупнишкото село Джерман, подкрепени от съседните села Усойка и Блажиево, се включиха в протестно шествие срещу проекта за изграждане на регионално депо за твърди битови отпадъци на терен, отстоящ на по-малко от 500 м. от къщите им. По обeд протестиращите блокираха за 20 минути главния път Е-79.  Те носеха плакати, на които се четеше: "Няма да допуснем Джерман да стане сметище на Кюстендилска област, "Да спрем погрома над природата", "Чиновници да не решават бъдещето на децата" . Протестът беше предвождан от свещеник и деца от местното сдружение "Бъдеще за Джерман". 

Оратори от импровизирана трибуна се заканиха, че няма да отстъпят при никакви условия. Те имат три категорични искания. Едното е да не бъде допуснато изграждане на депото. Второто е да не позволят на дребни чиновници да определят бъдещето на децата им. Третото и най-категорично е за незабавна оставка на кмета на Дупница инженер Методи Чимев и екипа му. Според демонстрантите кметът и сътрудниците му са отговорни за създалата се ситуация. 

Вече четвърта година срещу  намерението за изграждане на депото се противопоставят и жителите на съседните села Усойка и Крайни дол. Според хората, ако проектът се осъществи, ще доведе до сериозни екологични и инфраструктурни проблеми. 


В предаването "Преди всички" Борислав Тасков, председател на сдружение „Бъдеще за Джерман“, определи идеята за депото като възможно най-безумното решение, което може да се роди в главата на български чиновник. Той посочи, че има десетки експертни становища, които предупреждават за рисковия терен. Теренът е нестабилен терен, крие риск от срутища и свлачища, има високи подпочвени води и е с голяма денивелация, подходяща за изграждане на ски писти, стана ясно от думите на Тасков.

Той обясни, че мястото, определено за изграждане на депото, се намира на 400 метра от къщите на хората и обвини управляващите в Дупница, че работят в стила на 30-40-те години на миналия век. Кой разумен човек ще позволи да бъде изграден боклучарник под прозорците му, попита Борислав Тасков, според когото с проекта за депо искат да унищожат плодородна българска земя.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна