Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таксиметровите шофьори в протестна готовност заради новия данък

Синдикати от Пловдив и Варна ще сезират Конституционния съд и Комисията за защита от дискриминация, ще пишат и до Европейската комисия

Няма никаква икономическа обосновка защо този данък трябва да бъде между 300 и 1 000 лева. Никой не ни пита как ще изкараме в Пловдив тези 750 лева. В Пловдив нашата власт изобщо не иска да ни чуе. Това заяви в предаването "Преди всички" Георги Ряпов от Асоциацията на таксиметровите шофьори в Пловдив, като изрази недоволството на колегите си от новите, по-високи данъци за таксиметровата дейност.

Общината изобщо не се интересува от нашите проблеми, а по ремонтираните булеварди никъде не бяха изградени стоянки за таксита, допълни Ряпов. Запитан дали има риск от преминаване в сивия сектор, той посочи, че данъкът превръща част от шофьорите в безработни:

Знаете колко безработица има в България. Какво ще правят тези хора? Къде ще отидат? Ще се натовари и социалната система, която осигурява безработните в Пловдив. Тези колеги, които карат под наем, аз не виждам как ще се справят с този данък и всичко останало. 

Няма да спрем протестите, изчакваме новият президент да влезе в ролята си ще се обърнем и към него, заканват се пловдивските таксиметрови превозвачи. Те планират и среща с ръководството на следващите парламентарни комисии по транспорт и финанси

Ще пробваме всички варианти, включително да стигнем до Конституционния съд. Ще се обърнем и към Комисията по дискриминация, защото да се иска данък преди да си изкарал един лев това е абсолютна дискриминация. Никой в България не плаща така данъци. И точно това е рекетьорското в този данък

Има формула за разсрочено плащане, но при всяко плащане на част от данъка, от общината искат да се заплаща цялата стойност на общинското разрешително:

По този начин, ако се плати на три вноски, което е горе-долу поносимо, отива на близо 900 лева този данък. В София е 850 лева данъкът, но населението е два милиона, работата е много повече тарифите са по-високи, разстоянията са по-големи.

Варненските таксиметрови шофьори ще плащат 690 лева данък, отделно ще заплащат разрешителното, отделно осигуровките, плюс ефирна услуга на централа, поясни Димчо Иванов от таксиметров синдикат във Варна. Според него годишно се получава колосална сума.

Във Варна са платили само една трета от таксиметровите шофьори, и то тези, които имат собствени автомобили и ги дават под наем. Онези, които са сами, не могат да платят данъка и са без разрешителни, поради което по Нова година в Бургас и Варна не е имало таксита, стана ясно от думите на Димчо Иванов.

Още за проблема на таксиметровите шофьори чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна