Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци-рибари охраняват язовирите от бракониери

Доброволци-риболовци са извадили близо 50 километра бракониерски мрежи от язовирите в страната, съобщиха от Централната рибоопазваща организация. В нея участват малко над 4000 активни членове, които са рибари и на доброволен принцип охраняват язовирите от бракониери. Според председателя на организацията Стефан Тодоров, идеята е била те да подпомагат охраната, но в момента тя е извършвана основно от тях.

50% от случаите не можем да се свържем с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), защото главно нощно време се правят проверки. Подаваме сигнал на телефон 112, но на другия ден даже не се обаждат от ИАРА да попитат какво е станало. Те просто знаят, че ние сме свършили работата.

През деня доброволци от организацията помагат на служители на ИАРА-Ловеч. 

Всеки един от нашата организация може да вади бракониерска мрежа, след като е подал сигнал на телефон 112. Но нямаме право да хващаме бракониери.

От Централната рибоопазваща организация вече имат идеи за конкретни законови промени, които ще обсъждат с омбудсмана Мая Манолова. Чрез тях риболовците се надяват да се решат проблемите, свързани с малкия кадрови ресурс на ИАРА в районите с големи язовири.

Цялото интервю на Веселина Миланова със Стефан Тодоров чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна