Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Съюза на преработвателите отрекоха в лютениците да има опасни вещества или излишъци от сол и захар

Снимка: БГНЕС

Представители на съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци определиха като нелегитимно изследването на Асоциация "Активни потребители", в което се твърди, че в определена марка лютеница е открито вещество, подобно на наркотик. Производителят на посочената лютеница обмисля дали да не потърси правата си в съда.

От Сдружението на преработвателите са поискали от Асоциация "Активни потребители" протоколите от лабораторията, която е правила изследването, но до момента не са ги получили. От Асоциацията отказват среща с производителите и казват, че нямат практика да представят данни от протоколите и изследванията. Производителите са готови за своя сметка да изпратят референтни проби в акредитирана лаборатория, но все още не е ясно има ли референтни проби и по какъв начин са взети те.

От бранша се учудват още от факта, че пробите са взети още през август и шумно оповестени едва в края на декември. Каква е целта на забавянето производителите не знаят, но питат: ако целта е да се защитят потребителите, защо още в началото Асоциацията не е сигнализирала, че има опасни според нея, вещества, за да бъде продуктът изтеглен от пазара, а не да се чака да бъде изяден и тогава да се публикува информацията за това.

Олеамидите не са вредни за здравето и могат да се открият навсякъде, където се използват преработени растителни мазнини, обясниха от бранша. Преработвателите описаха подробно производствените стандарти при приготвянето на лютеницата.

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени