Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Австралия се провежда фестивал в чест на Елвис Пресли

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Минаха почти 40 години от кончината на Елвис Пресли, но в продължение на пет дни през януари споменът за Краля на рок енд рола е жив в австралийския град Паркс. Там се провежда фестивал, посветен на музикалната легенда. Тази година е 25-ото му издание, а темата е филмът класика на Елвис от 1964-а "Да живее Лас Вегас".

Температурата от 42 градуса по Целзий не уплаши верните фенове, желаещи да се включат във фестивала.

Местната икономика нараства главоломно през това време на годината. Хора от близо и далеч, от цял свят идват за това престижно празненство в чест на Елвис. Местният бизнес и повечето хора го подкрепят и харесват. Да живееш с Елвис за седмица е фантастично, коментира Дейв Чеймбърс, местен бизнесмен.

Тази година се очакват от 25 000 до 30 000 посетители. Фестивалът се провежда през януари, тъй като рожденият ден на Краля е през този месец - на 8-и.

Официалният му старт е, когато т.нар. влак "Елвис Експрес" пристигне на гарата в Паркс от Сидни. На него пътуват стотици хора, облечени в стила на Краля. В Паркс те биват посрещнати от местни и туристи, а на гарата се пускат само песни на Елвис.

Местният пенсионер Боб Бокиар отначало не е бил почитател на фестивала, но в последствие е променил мнението си и сега дори е доброволец:

В началото на повечето хора им беше неприятно, включително и на мен. Но през годините заобичахме Елвис и фестивала, негативизмът изчезна. Това е страхотно събитие.

Фестивалът приключва тази неделя - 15 януари. Планирани са разнообразни мероприятия в града и парад в събота.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна