Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Център за компетентност обединява бизнеса, четири университета и два института на БАН

Снимка: архив

Четири университета, два института на БАН, представители на бизнеса и гражданското общество се обединиха за създаването на Център за компетентност в областта на научните изследвания, развойната и иновационна дейност и трансфера на знания и технологии. Проектът ще кандидатства за финансиране по Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

"Високомерието на науката и невежеството на индустрията най-накрая ще се срещнат" - така, с горчив хумор, един от представителите на бизнеса резюмира ползата от проекта. Въпреки, че партньорите в това начинание са изключение от правило за трудната връзка бизнес-наука в България, плановете са дългосрочни, амбицията е всичко, което се прави да има ясно практическо приложение.

"Интегрирани научни изследвания за развитие на иновативни чисти технологии и мехатронни системи в пазарно ориентирана среда, чрез изграждане на център по компетентност" - това е пълното име на проекта, който успява да мотивира за съвместна работа Химикотехнологичния и металургичен университет, Минно-геоложкия, Бургаския "Проф. д-р Асен Златаров",  Висшето строително училище "Любен Каравелов", Геологическия институт и Института по минералогия и кристалография при БАН, както и фондация "Общество на познанието". Синхронизирането на различните научни звена също е част от предизвикателството.

Ползата за обществото ще е голяма, убедени са професорите Митко Георгиев и Любен Тотев, ректори на Химикотехнологичния и металургичен университет и на Минно-геоложкия университет.

В глобален мащаб суровините - не само енергийните, но и материалните, намаляват и намаляват. Трябва да се търсят научни подходи, както и всякакви форми за решаване на използване на бедни минерални ресурси и това, което е останало от предишни производства, обясни професор Георгиев.

Ненапразно нашите два университета работят заедно, тъй като всичко това, което ни заобикаля или почти всичко излиза от земята. Ние добиваме и въглищата за топлото и светлото, и газта, и водата, и строителните материали, пък те от своя страна дообработват тези материали с металургията и с циментовата промишленост, поясни професор Тотев.

Фондация "Общество на познанието" поема ролята на междинно звено и двигател, заради опита си в сложните проектни процедури. Според изпълнителния директор Албена Монова, моделът, по който е замислен Центърът за компетентност, е безспорно печеливш:

Там, където центровете вече работят - визирам Германия, по този начин бизнесът дава възможността науката да се развива, като чисто финансово обезпечава и дава възможност на университетите да генерират идеи, както и да ги разработват и подсилват.

Към проекта вече има сериозен интерес от чужбина. Специалисти от Германия, Китай, Русия, Франция, Италия, Румъния, Гърция, Чехия, Сърбия са заявили готовност за сътрудничество и е много вероятно географският обхват на работата да се разшири.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна