Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До април ще се събират подписи в подкрепа на инициативата "Мама, татко и деца"

Снимка: Полина Тодорова

До 3-ти април беше удължен срокът, в който ще може да се събират подписи в подкрепа европейската гражданска инициатива за защита на брака и семейството, наречена „Мама, татко и деца“.

Удължен е срокът, тъй като половината от исканията са изпълнени – минимумът на 7 страни - членки, които са постигнали минималния брой подписи, които се изискват от тях. Сега остава да се постигне второто изискване – да се съберат 1 милион подписа, тъй като в момента са около 600 хиляди за целия ЕС, каза в „Преди всички“ Михаела Джоргова, председател на Асоциация „Общество и ценности“, координатор за България на инициативата „Мама, татко и деца“.

Тази инициатива призовава европейските граждани да подкрепят регламент на ЕС, който да дефинира смисъла на брака и семейството:

Брак - постоянен съюз на вярност между  мъж и жена с цел създаване на семейство;

Семейство – баща, майка и техните деца;

Семейни взаимоотношения – законни взаимоотношения между двама съпрузи или между родител и дете.

Искането на тази инициатива „Мама, татко и деца“ е ЕС да не се намесва в това право, да остави всяка страна сама да определя политиката си в тази сфера, т.е. в момента, ако тези искания бъдат посрещнати от страна на ЕК, това няма да промени по никакъв начин политиката в страните, които вече са легализирали хомосексуалните бракове, но ще зачете това право на всяка страна - членка сама да го реши, а не да бъде наложено отвън. Затова е смисълът да се даде ясна дефиниция, понеже в момента в европейското право не съществува такава нито за брак, нито за семейство, каза Джоргова.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени