Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ат. Запрянов: Забавяне при съставянето на правителство би забавило модернизацията на ВВС

Снимка: БГНЕС

Бавене на правителство и парламент до средата на годината би забавило модернизацията на военновъздушните сили. Това предупреди заместник-военният министър в оставка Атанас Запрянов пред "Хоризонт":

Ако имаме април-май правителство и парламент, това няма да наруши плана за доставката на многоцелевия самолет. Някъде в края на юни обаче трябва да има парламент, за да не се задържа процесът, за да може договорът за доставката да стане факт и той да бъде ратифициран от българския парламент.

В началото на декември военното министерство изпрати запитвания до Италия, Португалия, САЩ и Швеция за възможностите за купуване на нов тип изтребител. Фирмите вече са започнали да дават отговори, каза още Запрянов. За сделката в Бюджета са предвидени 231 млн. лв. Очаква се на първия етап България да има поне 8 изтребители от нов тип. Но не парите, а времето, според Атанас Запрянов, може да не бъде в полза на проекта.

Според Запрянов делото срещу министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев за ремонта на двигателите за изтребителите МиГ-29 няма да повлияе на бойната подготовка.

Цялото интервю с Атанас Запрянов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна