Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йън Лесър: Тръмп може да е добре известен като личност, но неговите външнополитически възгледи изобщо не са

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Доналд Тръмп може и да е добре известен като личност, но неговите външнополитически възгледи изобщо не са – освен това те не са и добре оформени. Това заяви в интервю за предаването "Събота 150" на програма "Хоризонт" американският политически анализатор в белгийската столица Йън Лесър от организацията "Германски Фонд Маршал“ в Европа:

Поне по отношение на многократните изказвания на Тръмп спрямо НАТО наистина проличава неговият търговски инстинкт. С други думи – той обрисува трансатлантическите отношения, както и други международни съюзи, като някакъв вид сделка. Трансатлантическият съюз обаче според мен изобщо не е в резултат на сделка, а решение свързано с независимия стратегически интерес на САЩ. Правим това по основателни причини и то от десетилетия, не защото ни се плаща. Не знам дали този подход ще се запази в новата администрация, но определено той е драматично нов.

Мисля, че много трудно САЩ биха могли да се откъснат от ангажимента си към член 5 от договора на НАТО за колективна отбрана, добави още Лесър:

Не мисля, че има риск от това. Другаде обаче виждам елемент на непредсказуемост. Ако президентът Тръмп разчита твърде много на междуличностните отношения със световните лидери, той може да се опита да сключи споразумение с Владимир Путин, имайки предвид меките му изказвания досега за Русия, но много бързо Тръмп може да разбере, че сделката, която е направил с Путин не е точно тази, която на него му се иска. Тогава позицията на Тръмп спрямо Русия може твърде бързо да се втвърди. Винаги на Стария континент е имало страхове, че Москва и Вашингтон се договорят за сметка на Европа.

Цялото интервю с Йън Лесър можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна