Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Георги Тодоров: От случая с лютеницата ще пострадат акредитираните лаборатории

Снимка: БГНЕС

Национално представителната организация на лабораториите в България "Буллаб" излезе с позиция по повод различните публикации, провокирани от темата "лютеница" и свързаните с нея лабораторни изследвания. Скандалът се разрази след оповестяване на изследване на Асоциация "Активни потребители", в което се твърдеше, че в определена марка лютеница има открит наркотик. По-късно стана ясно, че в лютеницата е налично веществото олеамид. Токсиколози от ВМА обаче отрекоха то да е наркотик и да е опасно за човешкото здраве.

Пред "Хоризонт" д-р Георги Тодоров от "Буллаб" заяви, че след този случай ще пострадат акредитираните лаборатории:

След като някой, който не е акредитиран, може да вади такива данни и да му вярва половината свят, онези, които са акредитирани, много важно! На тях никой не им вярва, но в един прекрасен момент излиза така, че на някой, който е направил нещо бомбастично, че има някъде нещо си, всички му вярват. Така не се прави.

Тодоров обясни, че у нас има достатъчно компетентни акредитирани лаборатории, за да се прибягва до изследване в белгийска лаборатория, на каквато се позоваха от "Активни потребители". Той няма обяснение за случващото се:

Може да е търговска война, може би, но не казвам, че е такава. Може да е опит за налагане на някакво мнение иот последна инстанция, каквато "Активни потребители" искат да се изкарат. Ние се съмняваме както в материалната база, така и в научния потенциал на този, който е извършил въпросното изследване. Подозирам, че това е една атака срещу нашата Агенция по храните. този отзвук няма да остане в България. Утре може да не е олеамид, може да е друго вещество. това е индиректна нападка и срещу службата ни по акредитация.

Кой има право да изследва храните и как институциите трябва да реагират при информация за рискови храни - слушайте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна